Kaj morate vedeti pred nakupom lup?

O lupah za zobozdravnike in kirurge

Povečevalne lupe in LED luči izboljšajo vašo učinkovitost - vendar le, če izberete prave.
Z njimi vidite več, izboljšate kakovost dela in telesno držo (ergonomijo) ter
sčasoma postanejo neopazen in nemoteč dodatek.

Ta vodič vam bo pomagal sprejeti pravilno odločitev o nakupu lup in LED luči. Opisane so najpomembnejše razlike med posameznimi lupami, na podlagi katerih boste lažje izbrali najboljše lupe za vas.

Prenesite in natisnite si testno polo za lažjo primerjavo različnih lup: Kako primerjati lupe?

Zasnova lup: TTL ali flip-up?

TTL - skozi nosilno lečo

Po meri izdelane lupe skozi nosilno lečo oziroma TTL (angl. "through the lens") zagotavljajo največjo udobnost, zmogljivost in enostavnost uporabe. Zgornja odprtina okularja mora biti čimvečja ter postavljena čimbližje očesu. Stekla in leče morajo biti iz visoko kakovostnega (HI-Index) stekla, da se zmanjša teža lup pri večjih povečavah. Veliko proizvajalcev ponuja lupe z manjšo zgornjo odprtino, ker je takšna izdelava cenejša, a ne zagotavlja enakega udobja in prilagodljivosti. Kakovostne in po meri narejene TTL lupe so prilagojene razmerju obraza, povečavi in dioptriji vsakega uporabnika posebej in ne potrebujejo nobenega nadaljnjega popravljanja.

Primerjava TTL in flip-up lup

Flip-up sistem

Flip-up lupe so izdelek, ki se ga priporoča v zelo redkih primerih, ker je njihova učinkovitost manjša. Tisti, ki imajo zelo pogoste menjave dioptrije, lahko prihranijo stroške ob uporabi flip-up lup, saj lahko stekla v okvirjih zamenjajo pri svojem optiku. Z uporabo kontaktnih leč se lahko uporablja TTL lupe brez dioptrije - ob spremembi dioptrije se zamenjajo leče, lupe ostanejo nespremenjene. Flip-up lupe se lahko uporabljajo tudi v primerih, kjer bo ene lupe nosilo več ljudi. Te lupe se lahko uporabijo tudi v primeru, ko se uporabnik ne more odločiti za najboljši naklon lup med delom, saj si lahko naklon nastavi uporabnik sam. Težave so predvsem v tem, da mnogo uporabnikov lup ne nastavi pravilno ter da lupe hitro izgubijo prvotno idealno nastavitev. Ob upoštevanju prilagoditve oči in vratu so dejanske spremembe v naklonu lup zelo majhne in jih lahko dosežemu tudi pri kvalitetnih TTL lupah s popravkom naklona okvirja.

Primerjava velikosti okularjev pri lupah
Shematska primerjava TTL in flip-up sistema

Kvaliteta optike in nosilnih leč z dioptrijo

Nosilna stekla v lupah

Vsi proizvajalci trdijo, da uporabljajo kvalitetna stekla. Splošno znano je, da stekla z najboljšo optiko izdelujejo v Nemčiji, vendar mnogi proizvajalci lup ne želijo navesti države v kateri so izdelana stekla njihovih lup. Največja kvaliteta stekel zagotavlja največjo ostrino slike in s tem povsem izniči možnost optičnih ali barvnih napak, ter je izdelana visoko kakovostnega (Hi-Index) stekla, ki je zelo lahko. Kvalitetni premazi stekel povečajo prepustnost svetlobe z izničenjem njenega odboja kar se kaže v zelo svetli sliki. S preizkusom različnih lup bodo Vaše oči zaznale razliko.

Uporabniku, ki potrebuje dioptrijo v TTL lupah, se kvaliteta stekel ne bo odražala le pri perifernem vidu, temveč tudi ob gledanju skozi okularje, saj so stekla z dioptrijo vgrajena tudi tja. Kvalitetna stekla z dioptrijo so draga, zato bo vsak izdelovalec lup navedel poreklo stekel in proizvajalca v priloženi dokumentaciji.

Ob izdelavi stekelca z dioptrijo, ki se vstavi v teleskop, najboljši proizvajalci lup uporabijo le optično najboljši sredinski del leče. Nekateri proizvajalci zmanjšajo stroške izdelave tako da izrežejo iz enega kosa leče več stekelc, kar se kaže v različni optični kakovosti lup istega proizvajalca.

Oblika in material okvirja

Najpomembnejše stvari pri okvirjih so oblika, uporabnost in cena. Odločitev za nakup vizualno najlepših okvirjev, ne da bi upoštevali tudi ostala dva faktorja, lahko privede do razočaranja nad lupami. Dobre lupe morajo imeti okvir z visoko stabilnostjo in prilagodljivostjo. Plastični okvirji TTL lup so najslabši, saj so najmanj stabilni in jih ne moremo prilagajati. Obstaja veliko primerov, kjer so se plastični okvirji zvili ali zlomili po enem letu redne uporabe. Navadni kovinski okvirji niso stabilni in celo ustrezno naravnani se hitro zvijejo.

Okvirji izdelani le na podlagi uporabnosti imajo visoko stabilnost in prilagodljivost (po nakupu Vam jih lahko prilagodijo predstavniki proizvajalcev), a so večinoma pretežki in neudobni za dolgotrajno uporabo ter imajo pogosto neustrezno porazdelitev teže. Večje Keplerjeve povečave so težje in zahtevajo zelo natančne nastavitve ter posledično zahtevajo zelo stabilne okvirje.

Dobro uravnoteženi okvirji iz titana se bodo pri dolgotrajni nošnji po občutku zdeli lažji in bolj udobni, čeprav so morda na tehtnici malce težji kot neuravnotoženi plastični okvirji.

Če povzamemo, uporabnik naj izbere stabilne, udobne, dobro uravnotežene okvirje, ki bodo zdržali več let uporabe in so hkrati estetsko privlačni uporabniku. Najboljši okvirji so zasnovani posebno za lupe. Kvalitetni okvirji iz titana so estetski, stabilni in idealni za uporabo.

ExamVision lupe z okvirjem Sport
ExamVision lupe z okvirjem Icon
ExamVision lupe z okvirjem Cosmo

Širina in globina vidnega polja

Širina vidnega polja je premer kroga površine, ki jo vidimo ob pogledu skozi lupe. Večja kot je povečava, ožje je vidno polje. Pojem globina polja označuje razpon med minimalno in maksimalno razdaljo, pri kateri je objekt popolnoma izostren pri gledanju skozi teleskopski sistem. Pri optičnih sistemih višjega kakovostnega razreda je razpon globine polja večji. Povečava lup vpliva na globino vidnega polja. Pri večjih povečavah je le to manjše, zaradi česar je potrebna bolj statična drža, da se ohrani ostrina slike. Proizvajalci visoko kvalitetne optike ponujajo najboljšo kombinacijo obeh lastnosti.

Večja kot je povečava, ožje je vidno polje.

Na širino in globino vidnega polja lahko vplivajo tudi drugi dejavniki. Kadar nimamo dodatne LED osvetlitve opazovanega predmeta, se nam zenice razširijo in s tem zmanjšajo globino vidnega polja. LED osvetlitev je obvezna pri uporabi večjih povečav, mnogi strokovnjaki pa jo priporočajo ob uporabi vsake povečave. Mlajši od 40 let imajo naravno večjo globino vidnega polja, ker imajo njihove oči večjo sposobnost prilagajanja.

Zelo kvalitetne lupe imajo pri večjih povečavah širše vidno polje in so lažje, kot lupe, ki so v nižjih cenovnih razredih.

Različne širine vidnega polja.

Dioptrija, kontaktne leče in periferni vid

Pri uporabi lup je možna vgradnja večine stekel z dioptrijo v lupe, ki uporabniku omogočajo najboljši pogled in učinkovitost. Nekateri modeli okvirjev, ki imajo bolj zaokrivljena nosilna stekla imajo omejen razpon razpoložljive vgradne dioptrije oziroma potrebujejo dodatne pripomočke, ki se nosijo skupaj z lupami.

Kadar uporabnik nosi leče, lahko naroči lupe brez dioptrije. Vendar brez uporabe kontaktih leč, lupe ne bodo delovale pravilno, saj se s tem spremeni skupna dioptrija sistema.

Pred naročilom lup je zelo priporočljivo, da se opravi pregled oči pri okulistu. Majhnih sprememb v vidu morda ne zaznamo, a po naročilu narejene lupe so posebno zasnovane in proizvajalec se zanaša na pravilne podatke o dioptriji.

Predstavnik lup mora znati pravilno svetovati o učinkih dioptrije na periferni vid za najpogostejše naloge: pogovor z drugimi, izbira instrumentov, uporaba računalnika, itd. Za uporabnike starejše od 40 let je to zelo pomembno.

Čez 40 in težave s prilagajanjem oči

S staranjem oči izgubijo svojo zmožnost fokusiranja na nam bližje predmete (starostna daljnovidnost). Če ste kratkovidni se ta proces začne kasneje, saj je naravna fokusna točka bližje, a je še vedno potreben novejši pregled oči, da se zagotovi pravilna delovna razdalja v lupah.

Dioptrija in povečava: v čem je razlika?

Ločiti moramo razliko med dioptrijo in povečavo. Dioptrija je mera za lomno sposobnost optične leče in se nanaša na eno samo korektivno lečo. Naprimer, dioptrija +8.00 je približno enaka moči povečave 2,0x. Ta povečava ene same leče ponuja zelo omejeno povečavo, majhno globino vidnega polja in slabo ostrino slike.

Ergonomija, telesna drža, obremenitev oči in vratu

Ena izmed mnogih prednosti pri uporabi lup je takojšnje izboljšanje telesne drže. Moderne operacijske tehnike zahtevajo natančnost in oči so primarni instrument, ki posreduje informacije v možgane. Kdor ne uporablja lup, je prisiljen delati v skrčenih, neudobnih pozicijah, ki vodijo v kronične bolečine vratu in spodnjega dela hrbta.

Zobozdravniki imajo še dodatne težave v primerjavi z ostalimi medicinskimi strokovnjaki, saj usta pacienta niso samo predaleč stran za kvalitetno delo, ampak so tudi pod težavnim delovnim kotom.

Zaradi tega nagiba moramo poiskati dobro ravnotežje med napetostmi v očeh in vratu, da lahko delate v udobni drži.

Za zmanjšanje obremenitev v vratu morajo biti lupe nastavljenje pod idealnim kotom. Okvirji lahko imajo naklon vgrajen v nosilne leče ali pa so celo sami izdelani pod določenim naklonom, okularji se vstavijo v nosilne leče pod zahtevanim naklonom in tudi dodatna prilagajanja se lahko naredijo po nakupu. Specialist, ki Vam prodaja lupe, Vas mora znati voditi skozi ta proces in Vam svetovati ter priporočiti ustrezen naklon lup.

Le redki proizvajalci so uspešni pri vstavitvi prizme v lupe. Prizma ukrivlja svetlobo in dovoli uporabniku "goljufati" pri delovnem naklonu. Uporabnik lahko pridobi 10 stopinj ali več z dobro zasnovanimi lupami, kar prinese veliko razliko v delu brez bolečin.

Kdor ne uporablja lup, je prisiljen delati v skrčenih, neudobnih pozicijah, ki vodijo v kronične bolečine vratu in spodnjega dela hrbta.

Ergonomija pri uporabi lup za zobozdravnike.

Povečave in sistemi leč

Lupe so izdelane s prilagoditvami Galilejevega ali Keplerjevega teleskopskega sistema leč.

Povečave do 2,8x

Za "manjše" povečave se priporoča Galilejev teleskopski sistem leč, saj je zelo lahek in ponuja enostavno prilagajanje, veliko širino in globino vidnega polja. Obstajajo velike razlike v specifikacijah sistema leč različnih proizvajalcev, ki vplivajo na jasnost in ostrino slike, globino in širino vidnega polja, odsev, ipd. zato je zelo pomembno, da lupe pred nakupom preizkusite.

Okular Galileo in Kepler

Povečave do 5,7x

Lupe z "večjo" povečavo so lahko izdelane v Galilejevem ali Keplerjevim sistemu leč.

Galilejevi modeli do nedavnega niso ponujali zadostne zmogljivosti, da bi jih lahko uporabljali v večjih povečavah. Samo vrhunski Galilejevi sistemi leč imajo veliko povečavo brez dodatnih slabosti, kot so velika teža, težave pri nastavitvi (predvsem pri slabših okvirjih), veliko barvne separacije in senčenje, ki se pojavi, ko uporabnik ne gleda točno skozi center vsakega teleskopa. V primerjavi s Kepler lupo je kvalitetna Galileo lupa lažja, manjša, brez barvne separacije in omogoča, da se nanjo zelo hitro navadi.

ExamVision lupe Galileo z okvirjem Sport

Kepler lupa je popularni "standard" za večje povečave. Podobno kot pri Galileo lupah, je tukaj še bolj pomembna izbira vrhunskega Kepler sistema, saj so razlike v teži in velikost ter širini vidnega polja med posameznimi proizvajalci še večje. Dolžina okularjev pride še posebej do izraza pri dolgotrajni uporabi, saj se zaradi navora zaradi lastne mase (sila x ročica) občutijo težje na nosu, kot so v resnici. Pri manj kvalitetnih Kepler lupah lahko pride tudi do pojava senčenja, ki se pojavi kadar leče niso popolnoma naravnane med očmi in objektom, ki ga gledamo.

Vrhunske Kepler lupe so narejene iz lahkega stekla z zelo visokim indeksom, čeprav so dražja. Ponujajo superiorno širino vidnega polja in omogočajo fino nastavitev globine vidnega polja. Globina vidnega polja pri Kepler lupah je malo manjša, zato je ta funkcija zelo pomembna. Krajši okular v kombinaciji s steklom najvišjega indeksa bo imel najmanjšo težo in s tem največ udobja pri uporabi. Ne glede na izbiro Kepler modela, je pomembno, da je tudi okvir kvaliteten, lahek (titan) in zelo rigiden, da se ne zvije - Kepler leče morajo biti popolnoma naravnane.

Povečave nad 6,0x

Uporabnikom, ki potrebujejo večjo povečavo priporočamo kvaliteten mikroskop, saj v tem primeru ponuja boljše lastnosti.

ExamVision lupe Kepler z okvirjem Sport
Zeiss lupe Kepler Flip-Up

LED osvetlitev vidnega polja

Dodatna osvetlitev je nujna pri večjih povečavah, a mnogo strokovnjakov meni, da je ključna pri uporabi vsake povečave. Zaradi fizikalnih lastnosti optične povečave in svetlobe, je gledano polje videti temnejše, saj zaradi manjšega vidnega polja manj svetlobe potuje do oči. Kot ekstremni primer lahko vzamemo mikroskop, kjer je slika videti precej temna, če zelo močna luč ne osvetljuje izredno majhnega gledanega polja, a če to enako polje opazujemo s prostim očesom, vidimo jasno sliko (čeprav ne povečano) že brez dodatne osvetlitve.

Ob delu z manjšimi povečavami brez dodatne LED osvetlitve se uporabnikove zenice razširijo in s tem se zmanjša globina vidnega polja. Pri večjih povečavah, potuje do oči še manj svetlobe in zato se potreba po dodatni osvetlitvi poveča. Enostavna demonstracija LED luči Vam bo to potrdila.

Novejše generacije LED luči se danes uporabljajo univerzalno, saj so majhne, enostavne za uporabo, precej cenejše in ne potrebujejo menjave žarnic, kot njihovi predhodniki. Kljub temu pa je za dobro osvetlitev potrebna tudi dobra optika v luči.

Luči morajo ponujati zadostno jakost svetlobe in ustrezno barvo. Presvetle luči bodo povzročile le to, da palčke v očeh prenehajo delovati in ne nudijo nobene koristi. Luči, ki niso dovolj svetle, pa niso praktične, ob večanju povečave.

Barve luči imajo razpon od modre do rdeče. Ni merila katera barva je boljša, optiki odsvetujejo le močno modre barve saj ultravijolična barva najbolj škoduje očem. Modrikasta svetloba pogosto deluje kot bolj svetla, a nekateri postopki zahtevajo dobro vidne (nepopačene) barve in je zato najbolj priporočljiva belkasta svetloba.

LED luč pritrjena na lupe nudi prednost
t.i. osvetlitve iz smeri pogleda
(angl. "line of sight lighing"), s čimer so
sence predmetov skrite vašemu pogledu.

Upoštevajte tudi, kako bo luč pritrjena na vas. Nekatere luči zahtevajo posebne trakove za glavo, druge pa se lahko pritrdijo direktno na lupe. V tem primeru upoštevajte celotno težo, uravnoteženost in Vaše splošno udobje.

Če so luči pritrjene direktno na lupe, preverite kako se luč pritrdi ali odstrani. Snop svetlobe mora pasti v sredino vidnega polja. Nekateri uporabniki imajo lupe različnih proizvajalcev ali pa bi želeli uporabljati luč le s svojimi očali z dioptrijo. Določeni proizvajalci Vam ponujajo te možnosti.

Zelo pomemben je tudi čas polnjenja, čas uporabnosti in možnost uporabe med polnjenjem. Luči morajo ponujati izbiro med različno jakostjo svetlobe.

Kot vsi izdelki, ki se uporabljajo dnevno, pride do obrabe z uporabo in polnjenjem, zato sta pomembna tudi garancija in popravilo. Nekatere znamke ponujajo nizko cenovno menjavo baterije, medtem ko drugi zahtevajo menjavo celotne kontrolne enote. Določeni ponujajo menjavo kablov, pri drugih pa je potrebna menjava celotnega sistema. Trajanje garancije se močno razlikuje med proizvajalci.

ExamVision Sport in LED FocusXP
Uporaba lup in LED luči v kirurgiji
ExamVision Connect sistem za pritrditev LED luči

Zadovoljstvo uporabnikov, prilagoditve ali spremembe in garancije

V določenih primerih je nakup lup in luči zahteven, zaradi mnogih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri po meri narejenih lupah. Pomembno je, da sodelujete z nekom, ki Vam lahko ponudi storitve tudi po nakupu. Lupe boste časovno dolgo uporabljali in med tem časom se lahko zgodi, da boste potrebovali spremembe v nastavitvi delovne razdalje, popravilo okvirjev, spremembo dioptrije ali kakšno drugo storitev.

Vedeti morate kaj se zgodi, če Vam lupe ne nudijo željene učinkovitosti. Kakšna je garancija? Kakšno je jamstvo zadovoljstva? Kaj se zgodi, če potrebujete novo delovno razdaljo?

Priporočamo tudi, da za mnenje o lupah povprašate nekoga, ki jih uporablja že dlje časa in da jih tudi sami preizkusite.

Cene

Z upoštevanjem vseh dejavnikov, ki so prisotni pri po meri izdelanih profesionalnih lupah in svetlobnem sistemu, so seveda velike razlike v cenah. Cene se razlikujejo predvsem po kvaliteti materiala in storitev, ki jih uporabljajo proizvajalci. Kljub temu pa to ne pomeni, da so dražje lupe vedno boljše (včasih se plača še za priznano blagovno znamko).

Katere lupe izbrati?

ExamVision lupe so lupe najvišjega kakovostnega razreda - saj je vsaka odločitev, ki vpliva na kvaliteto in ceno izdelave sprejeta zato, da je končni izdelek vrhunski.